V Evropské lidové straně vzniká česká národní delegace

5.6.2014 6:48:30

Brusel, 5. června 2014 - Sedm budoucích europoslanců zvolených za KDU-ČSL a TOP 09 a Starostové vytvoří v Evropském parlamentu společnou národní delegaci v poslaneckém klubu Evropské lidové strany a v rámci ní budou koordinovat svůj postup.

„Jsem rád, že jsme s kolegy ustavili českou národní dohodnout a společně pomáhat zlepšit Evropskou Unii, což je v bytostném zájmu naší země. I když jsme jen malou částí parlamentu s 751 poslanci, máme reálnou šanci se právě díky spolupráci prosadit delegaci. Dokážeme se,“ říká budoucí europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 9 a Starostové).

Obě strany se dohodly s ohledem na volební výsledky, že vedoucím národní delegace uvnitř Evropské lidové strany bude Luděk Niedermayer, který zároveň reprezentuje 4 poslance za TOP 09 a Starosty, a místopředsedkyní bude Michaela Šojdrová reprezentující 3 poslance KDU-ČSL.

"Tato naše dohoda nám dává větší sílu při prosazování zájmů České republiky uvnitř Evropské lidové strany, kde jsme se sedmi členy osmou největší národní delegací," říká Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Poslanci se již dohodli, jak budou postupovat při získávání pozic ve výborech Evropského parlamentu, což je klíčové pro úspěšné působení během následujících pěti let.

Evropská lidová strana byla nejsilnějším politickým uskupením v EP a svou pozici uhájila již počtvrté i po volbách minulý týden. V parlamentu má při svém ustanovení celkem 221 zástupců, za Českou republiku přitom Luďka Niedermayera, Jiřího Pospíšila, Stanislava Polčáka, Jaromíra Štětinu (všichni za TOP 09 a Starosty) a Pavla Svobodu, Michaelu Šojdrovou a Tomáše Zdechovského (za KDU-ČSL).

Více informací:
Marek Hannibal, tiskové oddělení ELS v EP, tel.: +32475753048