Eduard Stehlík přináší právě ty vlastnosti, které nyní v ÚSTR chybí

19.6.2014 13:16:53

Praha, 19. června 2014 - Senát na svém včerejším jednání rozhodl o doplnění rady Ústavu pro studium totalitních režimů o Eduarda Stehlíka. Vojenský historik v ústavu již působil ve Vědecké radě a jako náměstek sesazeného ředitele Daniela Hermana. Do vedení ústavu se vrací rok po té, co byl jako náměstek ředitele odvolán pro nesouhlas s personální politikou tehdejší prozatímní ředitelky ústavu Pavly Foglové. Způsob, jakým byli Herman i Stehlík z ústavu vypovězeni, označil soud za protiprávní.

„Eduard Stehlík splňuje nejen vysoké odborné nároky, které jsou na člena rady ÚSTR potřebné, ale především vnáší do vedení ústavu vysokou míru morální integrity. To jsou právě ty vlastnosti, které jsou v této instituci nejvíce potřeba. Očekávám, že se ústav stabilizuje a začne se plně zabývat svým posláním. Hašteření a personální spory totiž vedou k jedinému, a sice že ústav ztrácí renomé u veřejnosti,“ říká místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

Václav Pláteník - tiskový mluvčí KDU-ČSL