Europoslanec žádá vysvětlení diskriminace od telefonních operátorů

9.7.2014 17:24:51

9. července 2014

Brusel/Hradec Králové – Europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL dal podnět k Evropské komisi kvůli diskriminaci českých spotřebitelů. Zdechovského naštvaly stovky případů lidí z východních Čech, kdy čeští telefonní operátoři odmítají zapojení jejich blokovaných mobilních telefonů legálně zakoupených v jiných členských státech EU do telefonní sítě v ČR nebo odkazují spotřebitele na „prostředníky“.

"Telefonní společnosti svým chováním porušují pravidla vnitřního trhu EU. Rozhodl jsem se proto požádat Evropskou komisi o vysvětlení a úpravu odpovídajících směrnic. Není možné, aby operátoři i nadále tímto způsobem klamali a okrádali zákazníky," upozorňuje nově zvolený lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Zákaz blokování přístroje samotného bohužel není z pohledu Zdechovského v příslušné právní úpravě EU uveden tak přesně, jak by bylo třeba. Proto řada operátorů ze starých členských zemí blokuje tam zakoupené mobilní přístroje pro uživatele v České republice.

Z odblokovávání se stal výnosný byznys
Europoslanec Zdechovský se svým týmem shromáždil jen z Pardubického a Královéhradeckého kraje přes 400 majitelů zablokovaných telefonů, kteří si svůj telefon zakoupili například ve Velké Británii. Podle slov Tomáše Zdechovského jsou za takovéto „odblokování přístroje pro použití v jiné členské zemi EU“ účtovány přemrštěné poplatky, které mnohdy převyšují hodnotu samotného přístroje.

„Blokování telefonů“ pro použití v jiných zemích EU dalo vzniknout stále se rozvíjejícímu byznysu odblokovávání. Jeho princip je jednoduchý: Operátoři či tzv. prostředníci si za „odblokování“ u operátorů účtují vlastní marži, kterou musí zákazník zaplatit,“ říká Tomáš Zdechovský.

Za vším stojí snaha odradit zákazníky od změny sítě
Operátoři se těmito praktikami pokouší odradit zákazníky od přechodu k jiné síti. Navíc si jsou velmi dobře vědomi, že explicitního zákaz blokace telefonů evropské legislativě prozatím chybí. „Důsledkem toho veřejné orgány tyto praktiky bránící použití mobilních telefonů v jiných členských zemích EU tolerují,“ dodává Zdechovský. To však podle europoslance odporuje evropské legislativě o volném pohybu zboží, osob a služeb.

Kontakt: Mgr. Tomáš Zdechovský, tel. +420 774 888 300