Kulturní akce k létu a do měst patří

23.7.2014 16:02:15

23.7.2014 Havlíčkobrodský deník Strana 2 Zpravodajství
MUDr. Vít Kaňkovský

Pohledem poslance:

S nástupem léta se opět objevil nikdy nekončící souboj příznivců letních hudebních a dalších akcí a jejich zarytých odpůrců, kteří protestují proti těmto open air akcím, protože je obtěžují hlukem. Předně chci říci, že jsem přesvědčen jako lékař o tom, že ochrana občanů před hlukem je důležitá, dokonce velmi a dále uvedený názor toto v žádném případě nepopírá. S příchodem léta stoupá počet kulturních akcí pořádaných pod širým nebem a organizátoři akcí jsou povinni splnit při jejich pořádání podmínky zákona o ochraně veřejného zdraví a souvisejícího nařízení vlády, týkající se ochrany před hlukem, které jsou pro ně ale v současnosti předem nesplnitelné. Jsem přesvědčen, že hudební produkce, promítání letního kina i další akce pořádané u příležitostí oslav různých výročí k létu a do měst patří, a osobně se jich i rád účastním. Chápu ale i občany, které v některých případech hlasité produkce obtěžují a je jejich legitimním právem se v intencích platných zákonů bránit. Přesto se domnívám, že současná podoba legislativy týkající se této problematiky je nevhodná a v praxi vytváří neřešitelné situace.

Bez jakéhokoliv přehánění je v tomto směru v naší společnosti nemalý nános pokrytectví. Na jedné straně jsou pokutami postihování organizátoři hudebních produkcí a jiných akcí a na druhé straně běžně akceptujeme hluk daný provozem motorových vozidel, z městské hromadné dopravy, z provozu průmyslových podniků atd. A hluk z těchto příčin je mnohdy trvalého rázu, tedy má na zdraví populace zásadní vliv, mnohem škodlivější než jednorázová hudební produkce. Proto vidím jako nutnost ve spolupráci s odborníky hledat cestu k úpravám stávajícího zákona, které by lépe odrážely současná rizika zátěže populace hlukem a umožnily organizátorům kulturních akcí ve městech pořádat akce, avšak za předem stanovených pravidel a například i za cenu systému jasně stanovených správních poplatků za předem nahlášenou akci s hlukovým rizikem. Nedovedu si představit, že bychom vyhnali z našich obcí a měst letní koncerty, projekce letního kina apod.

O autorovi| MUDr. Vít Kaňkovský, poslanec PSP ČR

V reakci na zprávy z tisku: jihlava.idnes.cz/poradatele-kulturnich-akci-v-jihlave-celi-stiznostem-na-hluk-p5u-/jihlava-zpravy.aspx?c=A140717_112143_jihlava-zpravy_mkk