Mezinárodní konference "Dědictví totality dnes"

Mezinárodní konference

12.6.2014 16:58:00

Praha, 12. června 2014 – V rámci mezinárodní konference „Dědictví totality dnes“, kterou spolupořádá místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská, vystoupil ministr kultury Daniel Herman, který se ujal úvodního slova spolu s místopředsedkyní Horskou a Göranem Lindbladem, prezidentem Platformy evropské paměti a svědomí. Mezinárodní konference probíhá v termínu 12.- 13. června a je rozdělena do několika bloků, které se věnují problematickým oblastem v dnešních posttotalitních společnostech. V jednotlivých blocích se k tématům vyjadřují zahraniční hosté a odborníci.

Na to, jak aktuální je otázka svobody a hrozba totality dnes poukázal ve vztahu k současným událostem na Ukrajině vůdce Krymských Tatarů Mustafa Džemilev, kterému byla v rámci konference udělena Cena Platformy evropské paměti a svědomí.

„Je důležité udržovat v živé paměti dobu, kdy svoboda nebyla samozřejmostí. Musíme poukazovat na neblahý odkaz této doby, zaměřit se na oblasti, kde je dědictví totality i 25 let po pádu komunismu stále zřetelné, a připomínat si, že i dnes je totalitní uspořádání v mnoha zemích skutečností nebo reálnou hrozbou,“ uvedla Miluše Horská.

Václav Pláteník - tiskový mluvčí KDU-ČSL