Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace na konferenci rektorů v Českých Budějovicích

6.6.2014 13:35:18

Praha, 6. červen 2014 - Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se ve čtvrtek 5. června 2014 zúčastnil jednání České konference rektorů v Českých Budějovicích. Rektory seznámil s plánovanými personálními změnami v Radě pro výzkum, vývoj a inovace i v Grantové agentuře ČR. Rada má v budoucnu fungovat coby poradní orgán vlády, exekutivu bude mít na starosti Bělobrádkův úřad.

Bělobrádek rektory vyzval ke spolupráci při zesílení koordinace a také při přípravě nového zákona o podpoře výzkumu. Zákon by měl začít platit od roku 2016. S akademickou obcí chce místopředseda připravit také roční plán rozvoje vědní politiky.

Ohledně rozpočtu na vědu pro příští rok Bělobrádek rektory upozornil, že razantní navýšení se zřejmě nedá očekávat. „My chceme změnit systém financování tak, aby byl stabilnější,“ uvedl místopředseda pro vědu a výzkum. Vědecké instituce by měly garantován určitý objem peněz na tři roky dopředu, což by jim umožnilo strategické plánování. Výše finančních prostředků by se odvíjela od hodnocení vědeckých výsledků. Podle Bělobrádka je ale zároveň nutná účelová podpora oblastí, po nichž je poptávka ze strany průmyslu.

Vicepremiér se při návštěvě jižních Čech setkal i s děkanem teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Tomášem Machulou.

Václav Pláteník
tiskový mluvčí KDU-ČSL