Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace zahájil mezinárodní konferenci

12.6.2014 12:51:10

Praha, 11. června 2014 - Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se ve středu 11. června zúčastnil zahájení mezinárodní konference European Space Solutions 2014 v pražském Kongresovém centru.

Oblast kosmických aktivit označil za klíčovou pro rozvoj průmyslu a zvyšování mezinárodní konkurenceschopnosti; jeho úřad věnuje této oblasti velkou pozornost. „Dnešní moderní svět včetně České republiky považuje kosmické aktivity za strategickou disciplínu s velkým hospodářským, společenským, politickým a bezpečnostním potenciálem,“ uvedl místopředseda Bělobrádek. Řada kosmických technologií a aplikací je již běžnou součástí každodenního života, využívají se například v letectví, komunikaci či automobilovém průmyslu.

Česká republika se v kosmických programech angažuje od 60. let minulého století, od roku 2008 je členem Evropské kosmické agentury ESA. Právě ESA je pro Českou republiku hlavním partnerem při rozvoji kosmických aktivit, jejichž koordinací je pověřeno ministerstvo dopravy. „Mohu s potěšením konstatovat, že český kosmický průmysl již v současné době dosáhl značných úspěchů, a to nejen na institucionálním trhu, ale i na trhu ryze komerčním,“ ocenil vicepremiér. Kromě českých institucí, podílejících se na zpracování a využití družicových dat, vyzdvihl Bělobrádek také práci agentury GSA, která se zabývá evropskými programy družicové navigace, a která má sídlo v Praze.

Václav Pláteník
tiskový mluvčí KDU-ČSL