Nizozemští policisté neoprávněně šikanovali českého řidiče

1.7.2014 21:25:38

Hradec Králové, 2. července 2014- Řidiči hradecké dopravní společnosti DC Falcon s.r.o. bylo v Nizozemsku při kontrole protiprávně vyhrožováno zatčením a uvězněním, nezaplatí-li pokutu. Stalo se tak i přesto, že všechna potřebná povolení a dokumenty měl řidič u sebe a na vyzvání je předložil. Podle europoslance Tomáše Zdechovského je však takové jednání nepřípustné a proto podá v nejbližších dnech podnět k Evropské komisi a bude si oficiálně stěžovat u Nizozemské vlády.

„Důvodem udělení pokuty měla být velká odchylka v nastavení tachografu. Na místě zadržení ale nebylo provedené žádné měření pomocí předepsaných kalibrovacích měřidel a ani o tom nebyl vyhotoven žádný zápis,“ popisuje okolnosti celého incidentu ředitel královéhradecké společnosti Jan Moravčík.

„Policejní inspektor E. G. Rozenbrand neakceptoval naše platné mezinárodní povolení a ověření kontrolních orgánů České republiky. Akreditovaná zkušebna Texo Truck Service s.r.o. naměřila povolené odchylky tachografu v hodnotě 2,6 %. Přitom dle nařízení Evropské komise 3821/85/EHS a nařízení 165/2014 je maximální povolená hodnota 4 %. Tachograf našeho vozidla byl tedy v naprostém pořádku. S pokutou proto nesouhlasíme, a žádáme vrácení peněz a prošetření incidentu“ dodává Moravčík, který se s celým incidentem obrátil na královéhradeckého europoslance Tomáše Zdechovského s žádostí o pomoc.

Češi chtějí celý incident vyšetřit
„Výše pokuty způsobila společnosti existenční problémy a museli dokonce přerušit podnikání. Řidič, potažmo celá firma se staly obětí šikany a diskriminace ze strany nizozemských úřadů. Takové jednání úřadů je naprosto nepřípustné a nesmí se už více opakovat,“ říká k celé kauze nově zvolený europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Ten se příští týden obrátí s žádostí o vysvětlení na Evropskou komisi, nizozemské a české úřady. Podle Zdechovského se podobný případ nesmí opakovat.

„I když nejspíše šlo o pochybení jednotlivce, podobné případy se opakovaně stávají i v dalších zemích. Řada úředníků nezná evropské zákony a normy a pak šikanují naše řidiče,“ uzavřel Zdechovský.

Kontakt: Tomas Zdechovsky, tel. +420 774 888 300