Pavel Bělobrádek nevěří, že Ústavní soud zruší výsledek evropských voleb

26.6.2014 12:53:55

26.6.2014

„Předpokládám, že při rozhodování Ústavního soudu zvítězí zdravý rozum. Pokud se soudci rozhodnou zrušit v případě evropských voleb pětiprocentní uzavírací klauzuli, předpokládám, že tak neučiní zpětně. To by totiž de facto znamenalo zrušení legálních a legitimních výsledků svobodných voleb, které proběhly na základě platného zákona. Musím říci, že jsem právě v Bruselu na jednání Evropské lidové strany a nikdo ze zde přítomných politiků naprosto nechápe smysl české debaty. Co se týká pětiprocentní klauzule jako takové, můj názor je, že je správná a přiměřená a v případě evropských voleb de facto odpovídá přirozené uzavírací klauzuli, nevidím proto důvod pro její rušení. Nicméně pokud tak Ústavní soud rozhodne, KDU-ČSL to bude respektovat,“ Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Václav Pláteník - tiskový mluvčí KDU-ČSL