Pavel Bělobrádek se zúčastnil Summitu Evropské lidové strany v Kortrijku

27.6.2014 12:00:29

Místopředseda vlády ČR pro vědu, výzkum a inovace a předseda KDU-ČSL se 26. června 2014 zúčastnil Summitu Evropské lidové strany v Kortrijku. Po příjezdu do Bruselu se setkal s velvyslancem při EU Martinem Povejšilem, a poté jednal s předsedou poslaneckého klubu CDU v Evropském parlamentu Herbertem Reulem. Sešel se také s Jánem Figeľem, prvním slovenským eurokomisařem a předsedou slovenské strany KDH.

V průběhu summitu ELS jednal Bělobrádek dále s Alexandrem Stubbem, předsedou vlády Finska a předsedou strany Kokoomus, se kterým probírali spolupráci a inspiraci ve vědě a výzkumu. Hovořili též o vztazích s Ruskem. Vícepremiér se sešel dále s Michaelem Spindeleggerem, místopředsedou rakouské vlády a předsedou ÖVP, se kterým probíral systém vojenské služby i situaci na Ukrajině; dále spolu diskutovali o možnostech spolupráce v oblasti vědy a výzkumu. S Jean-Claudem Junckerem, který je kandidátem Evropské lidové strany na post předsedy Evropské komise, hovořil o možném porfoliu pro budoucího českého komisaře. Bělobrádek se na summitu setkal také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Václav Pláteník - tiskový mluvčí KDU-ČSL

Fotogalerie