Poslanci nechtějí snižování výdajů na migraci a bezpečnost

23.7.2014 15:52:26

Brusel – Český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) dnes předložil na Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) zprávu k rozpočtu pro rok 2015 předloženém Evropskou komisí a v minulém týdnu pozměněném Evropskou Radou. Zdechovský zdůraznil, že je nutné s ohledem na mezinárodní situaci posilovat vnitřní bezpečnost, bojovat s ilegální imigrací nebo dále propojovat informace v rámci Schengenského systému.

„Při následné diskusi se většina členů LIBE shodla na faktu, že je nutné rozpočet na vnitřní bezpečnost i nadále posilovat s tím, že budou detailně sledovány případné náklady, jak jsou peníze využívány,“ komentoval jednání výboru předkladatel zprávy Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský tak podporuje více peněz nejen pro Europol, Frontex ale i mladou agenturu euLISA. "Digitalizace a vývoj spolehlivých IT systémů jsou v dnešní době klíčovými prvky pro vnitřní bezpečnost v Evropě," zdůraznil český europoslanec. Na výboru dále zaznělo, že je nutné se věnovat azylové politice, romské integraci nebo lidským právům.

Nyní budou členové výboru podávat připomínky a pozměňovací návrhy. Po intenzivní debatě je pak začátkem září čeká ke zprávě hlasování.

Kontakt: Mgr. Tomáš Zdechovský, tel. +420 774 888 300