Případem šikany českého řidiče se zabývá Evropská komise

3.7.2014 11:41:03

Tisková zpráva, 3. července 2014

Štrasburk/Hradec Králové - Případem šikany českého řidiče v Nizozemí se začala ihned zabývat Evropská komise a další správní orgány. Europoslanec Tomáš Zdechovský se ve Štrasburku se svým podnětem přímo obrátil i na českého eurokomisaře Štefana Füleho, který si vzal stížnost na starost.

„Celý ten případ je absurdní ukázkou, jak neznalost předpisů Evropské unie úředníků v Nizozemí, může zničit firmu a připravit o práci její zaměstnance. Nizozemský případ nesmí podkopávat důvěru v demokracii a fungování Evropské unie obyčejných lidí. Proto se nesmí v Nizozemí, ani jinde opakovat," pustil se do nizozemských úřadů europoslanec Tomáš Zdechovský.

Našeho řidiče se musí oficiálně zastat i česká vláda
Europoslanec Tomáš Zdechovský upozornil, že tento případ v Nizozemí není ojedinělý. Ozvali se mu i další řidiči a dopravní firmy, kteří mají podobnou zkušenost s nizozemskou policií. Podle Zdechovského by se měla do celého případu vložit i česká vláda, protože může jít o systémovou chybu.

„Proto jsem poslal oficiální dopis českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministru zahraničí Lubomírovi Zaorálkovi, aby se tímto podnětem začali obratem zabývat," říká europoslanec Zdechovský, který chce vysvětlení i po nizozemském premiérovi a velvyslanci v České republice. "Věřím, že spravedlnosti bude nakonec učiněno zadost a firma dostane své peníze zpět,“ dodává Zdechovský.

Popis případu
V červnu 2014 byl vyzván řidič hradecké společnosti DC Falcon, aby předložil při kontrole v Nizozemsku všechna požadovaná povolení a dokumenty. Přestože jeho dokumenty byly v souladu s právními předpisy Evropské unie, bylo mu nizozemským policistou protiprávně vyhrožováno zatčením a uvězněním, pokud nezaplatí pokutu ve výši 4400 euro (120.000 Kč). Výše pokuty způsobila firmě existenční problémy.

Kontakt: Tomas Zdechovsky, tel. +420 774 888 300