Program Evropské lidové strany obsahuje odkaz na křesťansko-demokratické hodnoty. Díky Pavlu Svobodovi.

26.6.2014 13:46:31

Frakce Evropského parlamentu EPP (Evropská lidová strana) projednala své programové priority pro nové volební období do roku 2019. Na návrh europoslance Pavla Svobody obsahuje nyní text výslovný odkaz na křesťansko-demokratické hodnoty. Původní text návrhu totiž překvapivě žádný takový odkaz neobsahoval. Přitom se jedná o jednu z výrazných odlišností od druhé nejsilnější frakce- sociálních demokratů.

Plný text v angličtině naleznete zde: eppgroup.eu/cs/news/A-reform-agenda-for-Europe%27s-future?usebuid=1916

Setkání frakce Evropské lidové strany se uskutečnilo v portugalské Albufeiře. Účastnili se ho poslanci EP všech politických stran Evropy, které jsou sdruženy v Evropské lidové straně.

V dokumentu s názvem A reform agenda for Europe’s future: EPP Group priorities 2014 - 19 navrhl Pavel Svoboda dvě významná doplnění ve finálním programovém prohlášení, které popisuje reformní politické priority EPP (Evropské lidové strany) v tomto volebním období. Program je zaměřen především na hospodářský růst Evropské unie a na boj s rostoucím problémem nezaměstnanosti.

V programovém prohlášení byla v preambuli na návrh Pavla Svobody doplněna tato slova:
Evropa je kontinentem hodnot, které jsou vyjádřeny Chartou základních práv. Evropská unie musí obstát v obraně křesťansko-demokratických hodnot a sociálního modelu tváří v tvář globální soutěži a demografickým změnám a výzvám.

Na závěr textu ještě navrhl Pavel Svoboda větší akcent na obranu a bezpečnost, která je v textu zmíněna až v závěru: „Chápeme, že bezpečnost a obranyschopnost jsou základními podmínkami prosperity, nikoli poslední v seznamu politických cílů.“

Pavel Svoboda tak začal plnit svůj předvolební slib, že chce být novým hlasem křesťanské demokracie v Evropském parlamentu.

Václav Pláteník - tiskový mluvčí KDU-ČSL