Reakce předsedy KDU-ČSL na vyjádření premiéra k posílení vojenské přítomnosti USA v Evropě

3.6.2014 17:51:51

Praha, 3. června 2014 - KDU-ČSL považuje vyjádření předsedy vlády k posílení vojenské přítomnosti USA v Evropě za zcela nepřijatelné a nezodpovědné, neboť pro ČR je už dvě desetiletí transatlantická vazba, včetně podstatné americké vojenské přítomnosti v Evropě, základním článkem bezpečnostní politiky. ČR dlouhodobě vyjadřuje zájem na tom, aby Američané zůstali v Evropě vojensky přítomni, a pokládá to za součást svého národního zájmu.

„Tento výrok, který zásadně mění dlouhodobé pozice ČR, vnímám jako jeho osobní názor, který nebyl koaličně ani vládně projednán či konzultován, a může vážně ohrozit vztahy v rámci Visegrádské čtyřky – hlavně s Polskem, ale i dalšími spojenci v rámci NATO – mj. v Pobaltí. Tyto státy se cítí ohroženy a po posílení alianční vojenské přítomnosti na svém území volají! ČR sama nemusí na svém území vojáky USA mít, ale nemůže odmítat jejich umístění na území spojenců“, řekl předseda strany Pavel Bělobrádek.

Václav Pláteník
tiskový mluvčí KDU-ČSL