Sociolog Gabal, největší jestřáb Poslanecké sněmovny

4.6.2014 10:51:32

4.6.2014 Hospodářské noviny Strana 4 Události; Vladimír Šnídl

Před pár týdny to byla na letišti v Čáslavi velká sláva. Úředníci ministerstva obrany podepisovali kontrakt, který zajistil armádě další pronájem čtrnácti stíhaček Gripen. Alespoň jeden poslanec by ale dojednanou smlouvu nejraději přepsal. „Čtrnáct gripenů je málo. Potřebovali bychom ještě jednu letku, aby armáda mohla bez problémů plnit své úkoly,“ tvrdí Ivan Gabal. Známý sociolog se stal v posledních měsících nejhlasitějším zastáncem toho, aby Česko začalo pořádně zbrojit: „Když vidíme, co se děje na Ukrajině nebo v severní Africe, když uvážíme, že Američané opouštějí Afghánistán, je jasné, že nás nemusí čekat právě klidné desetiletí.“

Když se třiašedesátiletý Gabal stal po volbách za KDU-ČSL místopředsedou výboru pro obranu, začal své představy uvádět v život. Krátce po propuknutí ukrajinské krize zaujal návrhem, aby armáda dostala okamžitě přidáno osm miliard korun. „Potřebujeme konečně začít zvyšovat výkonnost, a ne pořád jen zalepovat díry,“ vysvětluje.
...

Gabal ovšem zdůrazňuje, že rozhodně nechce dát vojákům bianco šek, aby mohli bezmyšlenkovitě utrácet. Naopak: zamýšlí prosadit pravidlo, aby patnáct poslanců z obranného výboru mohlo předem zkontrolovat každou vojenskou zakázku nad padesát milionů.
..
Armádní zakázky ale nejsou to jediné, na co by podle Gabala měla mít sněmovna vliv. Nedávno prosadil i vznik speciálního podvýboru „pro obrannou a bezpečnostní politiku“, který má detailně analyzovat bezpečnostní hrozby pro Česko. „Řada lidí vítá, že se alespoň ve sněmovně pokusíme tuto strategickou debatu vést. Taky kdo jiný by to měl dělat,“ dodává poslanec.

Plné znění článku si můžete přečíst v dnešním vydání Hospodářských novin.