Bude to století žen, říká lidovec o rodině

23.6.2014 11:01:35

23.6.2014 Mladá fronta DNES Strana 5 Z domova; Markéta Březinová

Řada expertů zpochybňuje vládní rodinnou politiku, která zaručuje ženám mateřský příspěvek do čtyř let věku dítěte a v důsledku tak ženám znesnadňuje pracovní kariéru. Vládní KDU-ČSL by však šla v podpoře ještě dále a matky by prý měly zůstat s dětmi na mateřské co nejdéle – až do šesti let. „Ano, to platí,“ říká autor programu rodinné politiky lidovců Robert Šťastný. „My chceme podporovat každého, kdo chce mít alespoň dvě děti. Jde o to zajistit, aby měly takovou péči, výchovu, vzdělání a podněty, aby v budoucnu pomáhaly státu být konkurenceschopný.“

...

* Už jste na tom začali pracovat?

Těch příkladů je zatím málo. Jsou nějaké osvícené firmy, my se zatím ptáme, projektujeme. Ale dobrý příklad je z Německa. Líbí se nám zkombinovat práci žen s dětmi a lidí 50+. O úvazek by se dělili. Zatímco matka by byla v práci třeba do dvou hodin, pak by ji vystřídala žena 50+, která je flexibilnější. V případě, že matce onemocní děti, zase by ji mohla nahradit pracovnice starší, která už rodinu nemá. Mohlo by to být pro zaměstnavatele zajímavé.

* Neměli bychom mluvit i o tom, že by stát podporoval nějaké rozšíření mimoškolní činnosti?

Je to nepochybně důležité. Dřív měli lidé spoustu volného času a dělali například technické kroužky. Dnes to tak není a to znamená, že organizování volného času je potřeba zaplatit.

* Kdo by se tedy měl starat o ten doplňující program mimo školní vyučování?

Řešíme, co budou dělat lidi, až se prodlouží věk odchodu do důchodu. Sedmdesátiletý inženýr nebude tak dobrý jako čtyřicetiletý, ale může vést děti v technických kroužcích. Učit je pájet, sestavovat, připravovat je na budoucí povolání.

* A jak do toho zapadají ženy?

Čím dál víc lidí v průmyslu razí názor, že toto století obrovsky změní pozici žen v typicky mužských oborech. V Německu mají nějaký program už od školek, kde se snaží holčičky nadchnout pro technické obory, protože cítí že tam bude potenciál pro kreativitu, rozvoj, soutěživost.

...

* Jste si jistí, že rodiče peníze navíc skutečně investují do dětí?

My dáváme ty peníze rodičům, kteří pracují, a věříme jim, že je do dětí také investují. Většinou platí, že dělnické rodiny se snaží své děti vytáhnout nahoru a investují do nich. A my jim tou slevou nedáváme nějakou dávku, jen se jim snažíme neházet klacky pod nohy, když už to i tak mají složitější než ti bezdětní.

Plné znění rozhovoru si můžete přečíst v dnešním vydání MF Dnes.