Děti nejsou příživníci

11.6.2014 14:45:42

11.6.2014 Mladá fronta DNES Strana 9 Názory; Pavel Bělobrádek

Ad: Sociální stát rozbíjí rodiny...

Petr Holub ve svém komentáři smíchal dohromady dvě věci: sociální a rodinnou politiku. Horší však je, že sugeruje čtenáři pocit, že u nás bezdětní doplácejí na rodiny s dětmi. To první je omyl, druhé nebezpečná manipulace.

Autor tvrdí, že se u nás rodinám s více dětmi vyplatí žít spíše ze sociálních dávek než z práce. Zároveň napadá náš návrh zvýšit daňové slevy na druhé a další dítě. Ve skutečnosti u nás Petrem Holubem popsaný „byznysmodel“ založený na dětech není příliš rozšířený. Jinak bychom nevymírali, ale zažívali populační boom. A hlavně k rodičům, kteří se snad nechají živit svými dětmi, místo aby řádně živili a vychovávali, naše opatření nesměřuje.
Nelze totiž vycházet pouze z daňového zatížení rodičů a bezdětných.
To se týká jen produktivního věku. Ekonomové sečetli všechny transfery ve prospěch dětí (dávky včetně rodičovského příspěvku, slevy na daních, náklady na vzdělání včetně mateřských školek, zdravotní pojištění placené státem). A na druhé straně sečetli všechny transfery ve prospěch důchodců (penze z průběžného systému, náklady na zdravotní služby), které seniorům platí nová generace. A také vypočetli, kolik v průměru stojí rodiče výchova dítěte do 18 let jeho věku. Ukázalo se, že čistý výnos představuje 1,5 milionu pro každého důchodce za celý jeho život. Investice do dětí, které musí tyto peníze zaplatit ze svých daní, je tedy pro všechny obrovsky výhodná. Pro bezdětné jde o čistý zisk, který inkasují díky tomu, že někdo jiný se rozhodl vychovávat děti. Naopak už rodiče se dvěma dětmi jsou každý půl milionu v minusu, protože výchova každého potomka vyjde v průměru na dva miliony. Ekonomická data vyvracejí rozšířené tvrzení, že bezdětní doplácejí na rodiny. Pokud rodičům se dvěma a více dětmi zůstane v kapse necelých pět miliard navíc, nejde o „dáreček“, ale o snahu poněkud narovnat ony nespravedlivé společenské transfery.

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL