Jsme připraveni podpořit novou točnu

11.6.2014 15:42:24

11.6.2014 Českobudějovický deník Strana 7 Jižní Čechy; Václav Koblenc

S ministrem kultury Danielem Hermanem o otáčivém hledišti, penězích pro divadlo i plavebních kanálech na Šumavě

Hluboká nad Vltavou – Když jede na jih, vrací se domů. S jistým patriotismem tak přistupuje k Jihočeskému divadlu, byť současnou točnu považuje za monstrum, i k novým národním kulturním památkám v kraji. Z nich má ministr kultury Daniel Herman nejblíže ke Schwarzenberskému plavebnímu kanálu. „Toto dílo obdivuji jako naprosto geniální projekt,“ říká 51letý rodák z Českých Budějovic, který minulý týden navštívil zámek Hluboká nad Vltavou, v jehož druhém patře plánují novou prohlídkovou trasu hostinskými pokoji.

* V dubnu komise ministerstva kultury (MK) rozhodla, že otáčivé hlediště zůstane v krumlovském zámeckém parku...

Není úplně jisté, že zůstane. Jednou z variant je jeho mírný posun. Je to otázka jednání.

* Ale prioritou vašeho ministerstva je, aby točna zůstala v parku, ne?

Určitě. Je nedílnou součástí Jihočeského divadla. Je to ale dost velké monstrum, jde tedy o to, aby to byla lehčí, modernější konstrukce, buď vychýlená z osy – jde o Bellárii – nebo demontovatelná, nebo zasouvatelná. To bude záležet na architektonické soutěži, kterou vypíšou České Budějovice. To znamená: počítá se s jejím setrváním, ale v modernější formě, kompatibilnější s charakterem zámecké zahrady.

...

* Ještě k penězům: Miroslav Joch, ekonomický náměstek českobudějovického primátora, odhadl náklady na nové hlediště zhruba na sto milionů korun. Město spoléhá na peníze z EU. Jak by mohlo na vznik nové točny přispět ministerstvo?

Ministerstvo kultury podporuje živé umění a rozhodně je připraveno podporovat i novou točnu. Jihočeské divadlo podporujeme, ač je příspěvkovou organizací Českých Budějovic, dokonce například v letošním roce dostává od ministerstva kultury o tři čtvrtě milionu víc než v loňském (částka 5,6 milionu – pozn.red.). Nová točna bude jistě zapadat do našich programů, ale abych vám řekl konkrétní sumy, to bych hodně spekuloval.

...

* Před pár dny jste řekl, že letošní rozpočet MK ve výši 9,9 miliardy korun je „hladina přežitelnosti“. Věříte, že ji udržíte i pro rok 2015, nicméně Andrej Babiš vám navrhl o miliardu méně.

Pokud by se to uskutečnilo, tak bychom pod tuto hladinu klesli, což je neudržitelný stav. Je ale pozitivní, že již na přelomu května a června se o rozpočtu jedná. Ministerstvo financí je v obtížné situaci, protože musí navrhovat hladinu státního rozpočtu pro celou zemi. Zeštíhlovací strategie platí pro všechny. Ministerstvo financí dalo jistý nástřel a teď se teprve rozbíhá jednání. Není to tak, že by pan ministr financí něco určoval škrtem pera. Já jsem pevně přesvědčený o tom, že dojde ke vzájemné shodě, že ministerstvo financí pochopí, že je to hladina přežitelnosti. My pod ni jít nemůžeme!

...

* Před několika dny schválila vláda návrh MK na nové národní kulturní památky. V jižních Čechách na seznam přibyly Duhový most v Bechyni, plavební kanály na Šumavě a vodní pila v Peníkově na Slavonicku. Ke které máte bližší vztah?

Největší ke Schwarzenberskému plavebnímu kanálu, který znám relativně velmi dobře od jeho začátku na Třístoličníku přes jeho průběh šumavskými vrcholy a údolími. Toto dílo inženýra Rosenauera obdivuji jako naprosto geniální projekt. Jsem velmi rád, že se již podařilo oživit některé jeho části, a pevně věřím, že se podaří oživit velkou část tohoto plavebního kanálu. Myslím si, že ukazuje genialitu našich předků, protože něco takového vybudovat na konci 18. století, to je fascinující. Tragédie je, že v 50. letech vyhodili dynamitem do povětří jezírko, které napájí samotný začátek kanálu. Tehdejší oficíři tam chtěli tímto způsobem chytat ryby. Nekulturnost té doby byla strašidelná... Ale zaplať pánbůh, mnoho věcí se zachovalo, třeba nádherné žulové desky, kterými je kanál vydlážděn...

...

* Jaký je váš poslední intenzivní zážitek z jihočeské kultury?

Můj poslední velmi intenzivní zážitek je moje nedávná privátní prohlídka krumlovského zámku. Prohlédl jsem si některé prostory, ve kterých jsem nikdy nebyl, včetně Plášťového mostu. Zapůsobilo to na mě nesmírně pozitivně, podobně jako návštěva Hluboké. Pro mě jsou ty objekty nabité energií. To byl velmi silný, velmi pozitivní kontakt s koncentrovanou kulturou. A tím, že jsem z jižních Čech, každý návrat sem je pro mě návratem domů. Je to pro mě jako psychologický doping.

Celý rozhovor naleznete v Českobudějovickém deníku.