Lidé začínají při nakupování uplatňovat zdravý regionální patriotismus

26.6.2014 15:21:39

26.6.2014 Plzeňský deník Strana 52 Příloha - regionální potravina

Ministr zemědělství Marian Jurečka je znám svoji podporou českých potravin. Říká, že se musíme naučit být patrioty nejen ve sportu, ale i při nakupování.

* Proč je třeba podporovat české potraviny?

Musíme se na tuto podporu podívat ze dvou pohledů. Jeden se týká kvality a zdravotního hlediska, kdy chceme podporovat kvalitní zdravé potraviny pro českého spotřebitele. Druhý pohled je ekonomický. Například ve Švýcarsku to funguje tak, že zákazník při nakupování výrazně zohledňuje regionální hledisko nebo to, zda jde o švýcarský výrobek. Pokud dokážeme v zákaznících probudit zájem o naše výrobky, bude to mít zároveň ekonomicky podpůrný efekt. Vždyť každá koupená místní potravina, ale i jiné zboží, znamená, že peníze zůstávají u nás.

* Co pro to můžete dělat Vy jako ministr?

Na ministerstvu hledáme způsoby, jak v obchodních sítích zvýšit podíl potravin vyrobených v Česku a k tomu můžeme využít různé nástroje. Třeba může stát investičními pobídkami podporovat domácí producenty potravin, aby mohli modernizovat a rozšiřovat technologické vybavení. Pomůže v tom i propagace kvalitních potravin například prostřednictvím značek kvality jako je Klasa nebo Regionální potravina. A důležitá je i osvěta, protože když se zvýší poptávka po domácích potravinách, stoupne i jejich nabídka.

...

* Kde nakupujete potraviny Vy?

Nebudu tvrdit, že nenakupujeme v obchodních řetězcích. Ale já i manželka se tomu snažíme vyhýbat. Hlavně přes týden nakupujeme v malých obchodech v naší nebo sousední obci, které vlastní naši přátelé. Pro mě je důležité, jaké zboží v tom obchodě je a že tam utratím peníze. Velké obchodní řetězce, které mají sídla například v Německu, Francii, Lucembursku nebo Belgii, mají vnitřní ekonomiku natolik propracovanou, že v Česku se zdaňují naprosté minimum z tržeb. To znamená, že naše společnost toho moc z daňových příjmů nemá.

...

Celé znění rozhovoru naleznete v Plzeňském deníku.