Slovo ministra

7.7.2014 15:18:34

7.7.2014 Zemědělec Strana 2 Zpravodajství; Marian Jurečka

Od dnešního vydání týdeníku Zemědělec máte možnost se po osm týdnů seznamovat s novým nastavením podmínek pro společnou zemědělskou politiku EU na období 2015 až 2020. Cílem série článků, které jsme pro vás připravili, je informovat zemědělce, jakým způsobem, v jaké výši a za jaké činnosti bude možné získat v budoucích několika letech evropské dotace.

Mohu vás ujistit, že při rozhodování o budoucí podobě reformované SZP jsem velmi pečlivě analyzoval všechny možnosti jejího nastavení a zároveň jsem je důkladně projednával se zástupci nevládních organizací i ostatních zainteresovaných institucí. Svá rozhodnutí pečlivě vážím a uvědomuji si, jak důležité je spravedlivé rozdělení dotačních prostředků do všech prioritních oblastí našeho resortu. Na druhou stranu je však nutné si uvědomit, že peníze, se kterými budeme disponovat v nadcházejícím období, neumožní stoprocentně uspokojit všechny požadavky, které jednotlivé strany vznášejí. Snažím se proto brát maximální zřetel na všechny české zemědělce bez rozdílu a rozhodovat ve prospěch našeho zemědělství jako celku. Chci, aby prostor pro růst a rozvoj měla jak malá hospodářství, tak střední a velké podniky, pokud plní roli řádného hospodáře.