Slovo ministra

24.6.2014 10:11:03

23.6.2014 Zemědělec Strana 2 Zpravodajství; Marian Jurečka

Farma Zdeňka, která leží v nejvýchodnějším cípu Olomouckého kraje v obci Poruba u Hustopečí nad Bečvou, se uplynulou sobotu stala místem prvních letošních Farmářských slavností. Již čtvrtým rokem je pořádá ministerstvo zemědělství ve spolupráci s asociací soukromého zemědělství a podle ohlasů a návštěvnosti je zřejmé, že je o ně zájem.

Věřím, že to není jen proto, že si lidé mohou přímo u farmářů nakoupit například čerstvou zeleninu, drůbež, králičí maso, syrové mléko a mléčné výrobky či živé ryby. Myslím si, že je to i proto, že rodiny s dětmi, kterým jsou především Farmářské slavnosti určené, mají výjimečnou možnost vidět domácí hospodářství a alespoň jeden den sledovat, jak funguje. Poznat rodinné hospodaření a život na venkově je pak pro většinu malých, ale i dospělých návštěvníků zážitek. Jsou to právě farmářské rodiny, které v poslední době vytvářejí a výrazně zlepšují povědomí o českém venkovu i českých potravinách. Rostoucí zájem lidí o lokální a čerstvé produkty společně s rozvojem nových forem přímého prodeje, jako je prodej ze dvora, farmářské trhy, systém bedýnek nebo farmářských prodejen ve velkých městech, svědčí o tom, že jsme na dobré cestě.